digitaal textiel bedrukken

Textiel digitaal bedrukken? Dat vraagt om een sublimatieprinter

11/10/2018

Is het textiel dat je zelf digitaal wil bedrukken meestal gemaakt van polyester? Dan is een sublimatieprinter voor jou de beste keuze.

Er komt een moment waarop je bedrijf zo veel banners, ‘beach flags’ en ander bedrukt textiel nodig heeft, dat in-house drukken veel interessanter is dan de taak telkens uit te besteden. Is het promotiemateriaal dat je zelf wil bedrukken meestal gemaakt van polyester? Dan is een sublimatieprinter voor jou de beste keuze. Lees verder en ontdek waarom!

Wat is sublimatieprinten?

Sublimatieprinten maakt gebruik van hittegevoelige inkt. De inkt wordt eerst op transferpapier gedrukt en daarna wordt het transferpapier op het textiel gelegd. Een hittepers (kalander) brengt, via hitte en druk, de inkt van het papier over op het textiel. Belangrijk om te weten is dat je een sublimatieprinter alleen mag gebruiken om polyester te bedrukken, omdat katoen niet hittebestendig is en dus zou krimpen of zelfs verbranden.

 

Bovendien doet de hitte het polyester versmelten met de inkt, wat ons meteen bij het eerste voordeel van sublimatieprinten brengt: de afbeelding blijft altijd haarscherp. Omdat de inkt deel gaat uitmaken van de structuur van het textiel, zal de print nooit scheurtjes vertonen. Zelfs na meerdere wasbeurten blijft je bedrukt textiel er als nieuw uitzien.

 

Er is polyester, maar er is ook … polyester!

Is alleen maar op polyester kunnen drukken dan niet … saai? Welnee! Textiel van 100% polyester mag dan wel de ideale keuze zijn, maar er bestaan ook speciale polyestersprays om het textiel van jouw keuze de nodige coating te geven om het sublimatieproces met glans te doorstaan. Zelfs harde substraten (hout, metaal, plastic, keramiek, …) kun je gerust bedrukken met een sublimatieprinter, zolang je ze eerst een polyestercoating geeft.

 

Bovendien is de ene soort polyester de andere niet. Er is stretch en non-stretch, zware stof en dunne stof, … Er bestaat zelfs polyester met brandvertragende eigenschappen. Het ene moment bedruk je spandoeken gemaakt van een dun stofje om een tijdelijke aanbieding mee in de kijker te zetten, daarna prijkt je bedrijfslogo alweer op hoogwaardige voetbaltruitjes uit dikkere stretch-stof die je medewerkers nog jaren zullen dragen.

 

Textiel digitaal bedrukken met de levendigste kleuren

De voetbaltruitjes, maar ook basketbaltruitjes, wieleroutfits, zwemkledij, … die je atleten op tv ziet dragen, zijn vrijwel altijd het resultaat van sublimatieprinten. Want het mooiste voordeel van de printtechnologie hebben we nog niet verteld: sublimatieinkt is verkrijgbaar in een breed palet van uiterst levendige kleuren die nooit zullen vervagen. Ideaal dus om teamkleuren, maar ook bedrijfskleuren, met de grootste precisie op textiel te produceren. Op textiel én op voorwerpen – denk maar aan fietshelmen, skihandschoenen, pingpongpalletjes, surfplanken, … In een mum van tijd heeft je bedrijf zijn eigen minicollectie sportmateriaal uitgeprint.

Ideaal voor short runs en gepersonaliseerd textiel

Is dat dan wel kostenefficiënt, zo’n eigen minicollectie printen? Goeie vraag! Vroeger werd sublimatieprinten alleen gebruikt om textiel op grote schaal te bedrukken, omdat er een duur prijskaartje aan vasthing. Vandaag zijn de setup-kosten echter veel lager, terwijl de kwaliteit uitstekend is en de snelheid hoger dan ooit. Dat maakt sublimatieprinten de ideale technologie om zowel grotere orders als short runs mee te produceren – denk bijvoorbeeld aan staaltjes om je klanten te overtuigen van je drukkunsten.

Maak je keuze tussen desktop en wide-format

Wil je slechts heel af en toe textiel bedrukken of ben je net van plan om er een service van te maken met alles erop en eraan? Sublimatieprinters zijn verkrijgbaar in heel wat modellen, van instapniveau (desktopprinters) tot wide-format. Maak snel kennis met de sublimatieprinters van Quadient.

Add new comment